top of page

Weetjes
Quote: ''I've met many thinkers and many cats, but the wisdom of cats is infinitely superior'' 


Vroegcastratie

Voordat onze kittens verhuizen zullen zij gecastreerd of gesteriliseerd worden.

Wij krijgen dan vaak de vraag; ''Zijn de kittens niet te jong om zo vroeg te castreren?'' Ook horen wij mensen zeggen; ''Dit is niet goed voor de groei'', ''Oei wat zielig voor zo kleintje'', ''Moet een kat niet eerst hormonaal zijn'' enz. Natuurlijk zouden wij nooit iets doen wat schadelijk zou zijn voor onze kittens!

Graag leggen wij uit dat dit geen kwaad kan voor de kittens, én onderbouwen wij waarom wij dit doen.

Hiervoor zijn meerdere onderzoeken gedaan in hoeverre dit daadwerkelijk kwaad kan voor de kittens. Uit deze onderzoeken blijkt dat het eerder voordelen als nadelen heeft voor de kittens. Een kitten geneest bijvoorbeeld veel sneller als een volwassen kat. Wanneer de kittens ook weer thuiskomen na het dierenarts bezoek, rennen en vliegen ze vaak gelijk weer het hele huis door. Terwijl een volwassen kat zeker een dag moet bijkomen. De complicaties tegenover een castratie bij een volwassen kat, blijken ook niet verhoogd te zijn.


Voor een duidelijk onderzoeksrapport zie: https://libstore.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/274/053/RUG01-002274053_2016_0001_AC.pdf

Waarom doen wij aan vroegcastratie?

Tegenwoordig komen er steeds meer fokkers en mensen die het leuk vinden om een nestje kittens te hebben. Alleen er komt veel meer bij kijken dan, leuk kittens hebben. Wij selecteren onze fokdieren op gezondheid, karakter en uiterlijke kernmerken. Wij streven naar gezonde en raszuivere Maine Coons. Dit vergt veel tijd en energie en willen niet dat ons harde werken wordt neergehaald door bijvoorbeeld een broodfokker.

Daarnaast neemt het een hoop stress voor de kat en nieuwe blikopeners weg. Niemand zit toch te wachten op een krolse poes of eventueel een sproeiende kater. Wij willen dat de blikopeners van hun Coon kunnen genieten en zich hier niet druk over hoeven te maken. 

Kattenvriendje

Een kat heeft ook het liefst een soortgenootje in de buurt en wij adviseren dit dan ook altijd. Het is dus beter niet helemaal alleen te zijn. Ook al is er bijv. altijd iemand thuis, een mens kan namelijk nooit een andere kat vervangen. Dit hoeft zeker geen andere Maine Coon of raskat te zijn. Katten doen niet aan rassendiscriminatie, het kan dus ook gerust een HTK-katje zijn, bijvoorbeeld uit het asiel. Hier zijn ook genoeg leuke vriendjes die ook opzoek zijn naar een vriendje.

De meeste katten vinden het fijner om een speelmaatje in de buurt te hebben. Ze gedragen zich dan ook vaak meer ontspannen en zullen zich minder snel gaan vervelen.

Er wordt soms wel eens onterecht gedacht dat katten die een kattenvriendje hebben zich afstandelijker gaan gedragen tegen over hun eigenaren. Dit is absoluut niet het geval!

De zaken die katten bij de mens ‘’zoeken’’ kan een soortgenoot hen niet geven, én wat ze bij hun soortgenoot vinden, kunnen wij hen weer niet bieden.

Verzorging

Vacht

Een Maine Coon heeft een halflangharige vacht, waardoor je verwacht veel onderhoud te hebben aan de vacht, dit is zeker niet waar. De vacht heeft geen speciale verzorging nodig dan eens in de week te kammen en/of borstelen. De staart moet zo min mogelijk gekamd of geborsteld worden om een volle staart te behouden. Het is belangrijk dit van kitten af aan te doen, zodat ze hieraan kunnen wennen. Probeer dit zachtjes te doen wanneer het kitten slaapt en niet wanneer het speelt of eet.

Borstel

Deze borstel is gemaakt van zowel nylon als varkensharen. De borstel is niet te hard en niet te z​acht voor de vacht. Hiermee kan goed worden geborsteld wanneer de kat geen klitten heeft

Kam

Kam kan aan beide kanten gebruikt worden en is ideaal om de oksels en broek me te kammen. Ook kun je door verticaal te kammen klitten hiermee verwijderen

Badtijd

Maine Coons kunnen zich nog wel eens als een soort varken gedragen. Soms komen ze van buiten naar binnen waarna je denkt, hoe ga ik dit oplossen.

Optie 1

In bad! Niet elke kat vind het erg leuk in bad te gaan. Wanneer je kat dit wel toestaat kun je dit doen en de kat wassen met een kattenshampoo en geen mensenshampoo, hierin kunnen producten zitten welke irriterend werken op de kat zijn huid.

Optie 2

Wanneer de kat absoluut niet in bad wil. Dan kun je droogshampoo voor katten gebruiken. Dit werkt niet zo effectief als een echte bad, maar is zeker de moeite waard.

Ogen

Wanneer je kat een prutje in zijn oog hebt kan dit enorm storend zijn, maar zeker ook belangrijk dit te verwijderen, doe dit nooit met de blote hand of vinger. Het oog kan hiervan gaan irriteren. Je kunt het beste water koken en laten afkoelen, (alle bacteriën in het water zijn dan dood) je kunt dan vervolgens een watje vochtig maken en het prutje verwijderen.

Oren

Ga hier extreem voorzichtig te werk, want wattenstaafjes en bepaalde reinigingmiddelen kunnen de binnenkant van het oor beschadigen en vuil en bacteriën juist verder in het oor duwen. Oorsmeer dat dieper in het oor is gedrukt droogt ook al gauw als prop aan het trommelvlies en kan gaan ontsteking of het gehoor verslechteren.

Het is beter om een pluisvrije katoenen doek een beetje te bevochtigen en de oorschelp langzaam van binnen naar buiten schoon te vegen. Hier helpt het om het oor met je linkerhand vast te houden. Herhaal dit nog eens met een nieuwe doek en doe dit voorzichtig, zodat het niet pijn gaat doen. Stop geen lichaamsvreemde voorwerpen of opgerolde zakdoeken in het oor van je kat, om dieper in het oor te kunnen komen, dit kan alleen de dierenarts veilig doen.

Tanden

De Maine Coon kan vatbaar zijn voor tandvleesontsteking, dit heeft een aantal redenen en kan grotendeels worden voorkomen, wanneer de juiste stappen worden gevolgd.


•Maine Coons zijn grote katten en willen de neiging hebben hun voeding weg te schrokken, waardoor ze niet goed kauwen en er dus tandplaque gaat ontstaan. Het is daarom belangrijk een grote brok te voeren zodat ze wel moeten kauwen. 


•Teveel ‘’slecht’’ natvoer waardoor er resten achterblijven tussen de kiezen. Het is daarom belangrijk goed natvoer te kiezen en dit niet te vaak geven.


•Slechte behandeling tijdens het wisselen. Vanaf 3 maanden tot een leeftijd van 6 maanden gaat een kat zijn gebit wisselen. Het is dan belangrijk geregeld naar de tanden en het tandvlees te kijken. Wanneer het tandvlees wat roder begint te worden is het belangrijk het tandvlees te verzachten met ‘’Dentisept’’


•Het is altijd verstandig de tanden te poetsen van een kat. Wij adviseren dit 1 maal per week te doen met ‘’Dentisept’’

Nagels

Katten hebben nagels aan iedere poot. De voorpoten verschillen echter van de achterpoten. Aan de voorpoten zitten naast 4 gewone nagels ook een “duimnagel” aan iedere poot. Bij de achterpoten ontbreekt deze en zijn er dus slechts 4 nagels per poot aanwezig. Het binnenste gedeelte van de nagels bestaat uit een doorbloede kern, het “leven”. Daar omheen bevindt zich een harde laag die uit verschillende laagjes bestaat. Wanneer een kat zijn nagels scherpt verliest hij regelmatig dit buitenste laagje waardoor de resterende nagels op juiste lengte blijven. De volgende laag komt boven te liggen en is weer goed scherp. De afgevallen buitenste laag kun je in huis tegenkomen in bijvoorbeeld kleedjes of stof van meubels.


Wanneer nagels knippen?

Het behoeft geen uitleg dat de nagels van je kat geknipt moeten worden wanneer deze een lengte hebben waar je kat last van ondervindt. Dit is in veel gevallen duidelijk zichtbaar en op te merken uit het gedrag dat het dier vertoont. Wanneer de pootjes bijvoorbeeld vaak vast blijven zitten aan stof (kleedjes, meubels etc.), is het raadzaam de nagellengte te controleren en indien nodig bij te knippen. Knip de nagels sowieso wanneer:

•Je kat in stof blijft hangen met zijn nagels

•Je kat moeite heeft zijn nagel los te krijgen wanneer hij ergens in krabt

•Je de nagels van je kat op de vloer hoort tikken tijdens het lopen

•De nagels duidelijk te lang zijn en kans bestaat dat ze ingroeien (omkrullen en terug in de huid groeien)


Hoe knip je de nagels van je kat?

Je hebt twee opties: zelf knippen of langsgaan bij de dierenarts of trimsalon en het over laten aan een professional. Wanneer je besluit zelf de nagels bij te knippen, gebruik de volgende tips:

•Zorg voor een goed scherpe nagelknipper voor honden en katten. Gebruik geen knipper voor mensennagels!

•Knip alleen zelf wanneer je je comfortabel voelt en je kat niet zeer onrustig wordt.

•Om de nagels aan de voorpoot te knippen laat je de kat het gemakkelijkst zitten of neem je het dier op schoot. Voor de achterpoten leg je de kat het best neer op zijn rug.

•Pak de te knippen teen voorzichtig tussen duim en wijsvinger en oefen een lichte druk uit. De nagel komt tevoorschijn.

•Knip met de tang een klein stukje van de nagel af. Knip niet meer dan hooguit een paar millimeter, anders knip je mogelijk in het leven (het doorbloede en gevoelige gedeelte binnenin de nagel). Tip: kun je niet gemakkelijk zien waar het leven begint? Oefen voorzichtig een beetje druk uit op de knipper. Wanneer de kat zijn poot terugtrekt is de kans groot dat je het gevoelige leven raakt. Knip in dat geval een kleiner stukje van de nagel af. Knip je toch in het leven? Er zal bloed uit de nagel kunnen komen. Dit ziet er meestal erger uit dan het is, het bloeden stopt vrijwel altijd vanzelf.

Spelen

Zorg voor genoeg speeltjes als je niet thuis bent en maak speeltijd!

Een binnenkat zal zich snel gaan vervelen als hij niks te doen heeft. Vooral een actieve kat is vaak erg speels. Verveling maakt een kat niet vrolijker, misschien bij jezelf ook herkenbaar?

Zorg ervoor dat je kat zich kan vermaken als jij niet thuis bent. Kattenspeeltjes waar hij zichzelf mee kan vermaken hoeven niet ingewikkeld of duur te zijn. Denk maar aan een propje papier, doos, rol wc-papier, balletje, veter, lint of een speelgoedmuisje. Voor diegene die toch alles uit de kast wil halen voor zijn vriendje, is een kattentunnel of een hoge kattenkrabpaal (tot aan het plafond) een fantastisch idee. Verstop hier als je weggaat snoepjes in of op, waardoor je deze objecten transformeert tot ware kattenspeelpaleizen. Ook vindt een kat het prettig als er planken langs de muur worden gemaakt, waardoor extra vloeroppervlakte wordt gecreëerd.

Maak daarnaast tijd vrij voor je kat, het liefst twee keer een kwartier per dag. Het beestje vindt het namelijk ook leuk om tijd met zijn baasje door te brengen. Ben je erg moe na een lange dag werken? Dan hebben wij de oplossing! Koop een laserlichtje en schijn het licht op verschillende voorwerpen, deuren of plekken op de vloer. Jouw kat will love it!


Stevige krabpaal

Koop voor je kat een redelijk grote en stevige krabpaal waar je kat flink zijn nagels in kan zetten. Is er geen of een slechte krabpaal aanwezig? Dan kan je kat ineens die mooie nieuwe bank of gordijnen in het vizier krijgen.

Maak een rustplek voor ze en zorg voor een vluchtroute

Een kat heeft meestal een vaste rustplek. ‘s Ochtends, overdag en ‘s nachts vindt hij het fijn om hier te rusten na het spelen of om zich terug te trekken. Maak dan ook een fijn en comfortabel rustplekje voor hem. Koop een grote zachte mand, hangstoel (kattenmeubel) voor aan de verwarming of vouw een dekentje op voor op de bank. Maak in ieder geval ergens een plek vrij waar hij rustig en comfortabel kan liggen.

Maak daarnaast een ‘vluchtroute’ voor je kat. Een binnenkat houdt er totaal niet van om zich in het nauw gedreven te voelen of dat hij niet snel weg kan komen. Zorg ervoor dat je binnendeuren op een kier of open staan of dat je kat ergens in kan klimmen en hoog kan zitten. Zo voelt je kat zich veilig en heeft hij een gevoel van controle.


Buitenspelen

Onze kittens mogen geen ‘’straatkatten’’ worden! Hiermee wordt bedoeld dat ze niet vrij naar buiten mogen. Onze katten/kittens zijn dit ook niet gewend, én hebben daar dus niet de behoefte toe. De Maine Coon is een ideale huiskat.

Openstaande buitendeuren?

Verplaats je kat naar een andere fijne kamer. Zijn er gelegenheden waarbij de buitendeur(en) een tijd open komt te staan? Komt bijvoorbeeld de slotenmaker langs om je sloten te vervangen? Heb je een verjaardag en is het prachtig en warm weer buiten, waardoor je graag de buitendeuren openhoudt? De hele tijd de buitendeur in de smiezen houden, is vervelend en stressvol voor jou en daarnaast niet veilig voor je kat.

Als je kat nieuwsgierig is, staat hij binnen no-time buiten. Een kat die nooit buiten is geweest zal overweldigd worden door de buitengeluiden en -activiteiten en zich snel uit de ‘’pootjes’’ maken.

Mag je kat in de tuin komen? Maar ben je steeds hysterisch met hem bezig, omdat je bang bent dat hij ontsnapt? Als je een schutting rondom je tuin hebt, plaats dan stukken kippengaas op je schutting (schuin naar binnen). Zo klimt hij niet over de schutting en kan jij rustig in je tuin zitten. Ook kun je dit laten doen door bijvoorbeeld; www.nettenlijn.nl


Echter, wanneer men over een veilige/volledige afgesloten kattenren of tuin beschikt, is het voor ons geen enkel probleem dat de kat naar buiten kan. Let er wel op dat Maine Coons erg vindingrijk zijn, en wanneer zij in hun kop hebben te willen ontsnappen, zij hier alles aan zullen doen.

Daarnaast is het belangrijk schaduwrijke en lig plekken te creëren. Ook kun je het kitten aan een tuigje laten wennen, zodat deze aan een tuigje de tuin in kan.

Dit alles enkel omwille van de veiligheid van het kitten. Raskatten zien er nou eenmaal anders of apart uit, en zijn vaak erg sociaal en vriendelijk van aard, waardoor ze ook makkelijk kunnen worden meegenomen/gestolen of zelfs spontaan met vreemden zouden meelopen. Maar ook is dit te allen tijden gevaarlijk voor het kitten/kat, ongelukken zitten in een klein hoekje.

Kattenbak

De ideale plasplek

Katten zijn van nature erg schone dieren, die het liefst steeds een nieuwe plek opzoeken om hun behoefte te doen. Bovendien deponeren ze urine en ontlasting vaak op verschillende plaatsen. Binnen hun eigen leefgebied zullen katten hun urine of ontlasting altijd verbergen (begraven). Wanneer ze dat niet doen, hebben ze daar een strategisch doel mee, namelijk andere katten attent maken op hun aanwezigheid. Verder hebben katten een hele goede neus, ze ruiken veel beter dan wij en nemen geuren dus ook eerder waar dan wij.

De kattenbak moet schoon zijn

Dit lijkt een open deur, maar dat is het helaas niet. Veel eigenaren hebben een hekel aan de kattenbak verschonen en willen nog wel eens een oogje dichtknijpen als ze zelf moe zijn. Helaas zal de kat daar niet gelukkig mee zijn en een andere plek opzoeken als de kattenbak in zijn ogen te smerig is. Terecht, want wij willen ook niet op een toilet zitten dat vies is en stinkt! Vergeet niet dat katten goed ruiken en dus al snel overweldigd kunnen worden door een geur die wij nog aanvaardbaar vinden. Heb je een klepje in de kattenbak omdat hij anders stinkt? Dan is hij beslist te smerig, want een bak mag niet ruiken.

Goed schoonmaken betekent:

DAGELIJKS ontlasting en urine uitscheppen is noodzakelijk als je één kat hebt. Bij twee katten liefst twee maal daags uitscheppen, ook de urine.

Regelmatig het hele grint verversen, op gezette tijden de bak uitsoppen. Goed naspoelen om te voorkomen dat er luchtjes van het reinigingsmiddel achterblijven.


Plaats van de kattenbak

De kattenbak moet op een plek staan waar de kat makkelijk bij kan (dus niet ergens achter in een rommelkast of drie verdiepingen hoger op zolder), maar wel waar hij wat privacy heeft. Niet in een looproute of direct naast een wasmachine of droger. De kat kan heel erg schrikken als het apparaat ineens aanslaat! Heb je meerdere bakken, verdeel deze over verschillende plekken in huis. Het is geen goed idee om bijvoorbeeld drie bakken naast elkaar op een rij te zetten.

De kattenbak mag bovendien niet in de buurt van etens- en drinkbakken staan.


Uiterlijk van de kattenbak

Overdekt of open? Dat hangt eigenlijk van de kat zelf af. Sommige katten willen zich graag terugtrekken en vinden een kap fijn, andere willen het liefst om zich heen kijken. In dat laatste geval kun je eventueel kiezen voor een doorzichtige kap.


Een klepje is een heel ander probleem. Houd jezelf niet voor de gek door te denken dat het klepje op de kattenbak een geurfilter is. Gebruik je het omdat je de bak vindt stinken? Dan is deze niet schoon genoeg. De meeste katten hebben een gruwelijke hekel aan klepjes en bij onzindelijkheid is dat ook altijd het eerste advies dat ik eigenaren geef: klep blijvend eruit!


Zelfreinigende kattenbakken, bakken met motortjes of andere bewegende onderdelen raad ik absoluut af, omdat een kat vreselijk kan schrikken van zo’n geluid als hij per ongeluk te lang op de bak blijft. Daardoor kan hij een hekel aan de bak krijgen.


Er is een groot aanbod aan modellen en uitvoeringen, daarom geef ik enkel de suggestie voor een grote kattenbak.


De beste kattenbakvulling

Vaak wordt me gevraagd wat nu de beste vulling is voor een kat. Het antwoord is simpel: datgene waar de kat graag gebruik van maakt, mogelijkheden;


•Fijn grint dat in een niet te dikke laag in de bak ligt is voor veel katten ideaal. 7 – 10 cm is ruim voldoende, tenzij een kat echt behoefte heeft aan meer vulling.

•Klontvormende kattenbakvulling is makkelijk uit te scheppen. Zo kun je de bak goed schoonhouden, maar let a.u.b. op eventuele honden in huis.

•Als je milieubewust bent, kun je kiezen voor een vulling op basis van papier of hout; deze zijn tegenwoordig ook in klontvormende varianten te krijgen.


Dit kattengrit gebruiken wij zelf:

Sivocat Supersoft, is een fijne kattenbakvulling van kleine kleikorrels en is voorzien van een babypoedergeur. Het heeft een hoog absorberend vermogen en is klontvormend en gaat erg lang mee.


Hoeveel kattenbakken heb ik nodig?

Als vuistregel wordt gezegd: voor iedere kat een bak + 1 extra.


Heb je slechts één kat, die toch onzindelijk is, dan moet je twee bakken nemen omdat veel katten nu eenmaal niet op dezelfde plek willen plassen en poepen. Heb je twee katten, dan zou je volgens deze regel 3 bakken moeten hebben. Bij grotere aantallen katten hoeft dit niet, maar let dan goed op de verdeling door het huis en de hygiëne.


Kijk vooral goed naar je dier. Soms heeft je enige kat al twee bakken nodig omdat hij niet op dezelfde bak wil plassen en poepen, maar er zijn ook katten die gezamenlijk één bak delen. Om problemen te voorkomen kun je het beste uitgaan van één per kat.

bottom of page